Bereikbaarheid

Op 23 februari 2024 namen we het nieuwe station Ede-Wageningen officieel in gebruik. Dit betekent dat u op een andere manier bij het station komt dan u gewend bent. Hieronder leest u hoe u bij het nieuwe station komt.

Toegang station en perrons

Het station en de perrons zijn bereikbaar via nieuwe ingangen. De hoofdingang vindt u aan het Polarbearsplein aan de kant van de Akulaan. Er is ook een ingang via perron 1 aan de kant van de Frisokazerne.

Let op: De reizigerstunnel en het Noordplein zijn het komende jaar afgesloten. Hier werkt EdesPoort aan de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel). Ook wordt het oude station gesloopt.

Ik kom met de fiets naar het station en gebruik de bewaakte fietsenstalling

De nieuwe bewaakte fietsenstalling (eerste 24 uur gratis) vindt u aan de zuidkant ter hoogte van het perron. U bereikt de ingang via een helling vanaf het Zuidplein of het fietspad vanuit de Enkawijk. Vanuit de fietsenstalling loopt u zo het nieuwe station in

Kom je met de fiets vanuit de zuidwestelijke kant van Ede? Vanaf het fietspad langs het spoor word je omgeleid via de Blokkenweg, de Parkweg, de Nassaulaan en de Oranjelaan. Vanaf daar fiets je langs het Zuidplein en gebruik je de brug over de Klinkenbergerweg om bij de nieuwe fietsenstalling te komen. 

Vanuit de richting van Ede-Centrum bereik je de nieuwe fietsenstalling via de Emmalaan, Oude Bennekomseweg en de Doctor Hartogsweg. 

Vanuit de Enka, Bennekom en Wageningen bereik je de nieuwe fietsenstalling op het Zuidplein via de Sterkerij en de Doctor Hartogsweg. 

Ik kom met de fiets naar het station en gebruik de onbewaakte fietsenstalling

De onbewaakte fietsenstalling is tijdelijk en vindt u achter de Frisokazerne, aan de noordkant van het station

U bereikt deze via het kruispunt Klinkenbergerweg - Generaal Hackettlaan. U fietst vervolgens voor de Mauritskazerne langs. Voor de Frisokazerne slaat u linksaf om vervolgens achter de Frisokazerne bij de tijdelijke fietsenstalling uit te komen. Vanaf deze fietsenstalling loopt u via het looppad naar het station (perron 1).

Ik kom lopend naar het station

Het station is op verschillende manieren te voet bereikbaar. Dit is afhankelijk uit welke richting u komt.

Als u vanaf de centrumkant komt steekt u over bij de kruising Klinkenbergerweg - Generaal Hackettlaan. Vervolgens loopt u voor de Mauritskazerne en Frisokazerne langs richting het station. Bij het station aangekomen maakt u gebruik van het looppad richting perron 1.

Vanaf de zuidkant heeft u meerdere mogelijkheden om het station te bereiken. Als u uit de richting van de Parkweg komt, loopt u via de Oranjelaan langs het Zuidplein richting het station. Het station is ook te bereiken via de kruising Akulaan - Klinkenbergerweg. Hier kunt u gebruik maken van het voetpad langs het busplein. Daarnaast loopt er ook nog een route via de Akulaan - Dr. Hartogsweg naar het station. Hiervoor steekt u tussen de twee appartementencomplexen door. Vervolgens loopt u achter het appartementencomplex door richting het station.

Ik kom met de scooter naar het station

Scooters mogen niet worden geparkeerd in de nieuwe fietsenstalling aan de zuidkant van het station, omdat dit een overdekte stalling is met bikelanes. Daarom hebben we twee locaties in de omgeving van het station aangewezen voor het parkeren van scooters.

  1. Aan de zuidzijde van het station hebben we parkeerplekken gemaakt langs het fietspad richting de bewaakte fietsenstalling. Deze parkeerplekken zijn te bereiken via het Zuidplein.
  2. Aan de noordzijde hebben we parkeerplekken aangewezen naast de tijdelijke fietsenstalling achter de Frisokazerne.

Ik kom met de bus naar het station

Met de opening van het nieuwe station namen we ook het nieuwe busplein in gebruik. De bussen stoppen nu aan de zuidkant van het station, op het Polarbearsplein. U bereikt het busplein via de Akulaan. Vanaf het busplein loopt u zo het station in.

Ik kom met de auto naar het station

Het huidige P+R-terrein van station Ede-Wageningen blijft voorlopig in gebruik. De P+R vindt u op het terrein van het World Food Center (WFC). Deze is te bereiken via de Generaal Hackettlaan - Bergansiuslaan.

Begin 2026 nemen we de nog te bouwen P+R-garage in gebruik. Deze parkeergarage bouwen we naast het nieuwe busplein aan de Akulaan.

De kiss and ride is vanaf 23 februari verplaatst en bevindt zich op het Polar Bearsplein. Het is natuurlijk ook mogelijk om bij de P+R iemand af te zetten of op te halen. Dat is voor reizigers die vanaf de noordkant komen wellicht gemakkelijker, zeker tijdens de spits.