Toegankelijkheid

Sinds 23 februari 2024 gebruiken reizigers het vernieuwde station Ede-Wageningen. Het station is nog niet helemaal af. Zo zijn nog niet alle ingangen in gebruik, is de stoep soms nog niet helemaal gelijk en ontbreekt er op sommige plekken nog bestickering. Voor reizigers met een lichamelijke beperking is dat extra vervelend. Op deze pagina leest u meer over.

Naar het station zonder traplopen

Kom je in een rolstoel of met kinderwagen naar het station? Dan bereik je het station nu op een van de volgende manieren:

  • Vanuit het Noorden van Ede kun je gebruikmaken van het voetpad vanaf de Frisokazerne om op perron 1 te komen. Vanaf het perron kun je met de lift naar de reizigerstunnel om naar een ander perron of het busplein te gaan. Wanneer het Frisopark klaar is, bereik je de reizigerstunnel eenvoudiger via dit park.
  • Vanuit het Zuiden kun je het station in via het voetpad langs het busplein. Dit ligt aan de kant van de Klinkenbergerweg en loopt vanaf de Akulaan naar het nieuwe voorplein.
  • Vanuit de Enkawijk kun je op twee manieren met de rolstoel of kinderwagen naar het station:
    • Steek het spoor over via het viaduct bij de Sysselt en volg vervolgens het pad langs het spoor richting perron 1.
    • Volg het voetpad langs de Akulaan. Steek over bij de verkeerslichten langs het kruispunt met de Klinkenbergerweg en ga over het voetpad aan de westzijde van het busplein naar het nieuwe voorplein. Vandaar kan je de nieuwe reizigerstunnel in of de bus nemen.

Vanaf medio 2025

 Wil je straks zonder traplopen naar het voorplein dan kan dat vanaf volgend jaar via een van de drie de voetpaden naar het voorplein. Deze liggen langs het busplein.

  • Er ligt nu al een voetpad vanaf de verkeerslichten bij het kruispunt Akulaan / Emmalaan langs de klinkenbergerweg.
  • Er komt een voetpad tussen de appartementencomplexen aan de oostkant van het busplein.
  • Ook komt er nog een voetpad vanaf de Akulaan langs het appartementcomplex (dat nu in aanbouw is) en de busbaan.

Kom je vanaf het Noorden van Ede? Dan kun je als het werk klaar is ook vanaf het Noordplein via een hellingbaan naar perron 1 of door het Frisopark via een helling naar de noordingang van de reizigerstunnel.

Geleide lijnen

Op het station vind je verschillende geleide lijnen op de grond. Dat zijn tegels met een andere kleur en structuur, waardoor mensen met een visuele beperking gemakkelijker de juiste weg vinden. Op het station liggen alle geleiden lijnen er. Deze lopen onder andere naar de perrons, de in- en uitcheckpaaltjes, kaart automaten en toiletten. In de omgeving van het station zijn nog niet alle geleide lijnen aangelegd.

Toegankelijkheid verbeteren

Het ontwerp is al langgeleden vastgesteld en het is nu niet mogelijk om een extra lift of helling toe te voegen. Toch bekijken we regelmatig wat er beter kan. Bijvoorbeeld door een ronde door het station te maken met mensen met een lichamelijke beperking. Ook krijgen we tips van mensen waar we mee aan de slag gaan. Zo onderzoekt de aannemer nu hoe het tijdelijke pad vanaf de Frisokazerne naar Perron 1 beter kan, nadat we hier een mail over kregen van een inwoner.