Naam nieuwe stationsplein Ede-Wageningen bekend

Het Polar Bearsplein, zo gaat het nieuwe plein voor het intercitystation Ede-Wageningen heten. De naam is op donderdag 4 november bekend gemaakt door wethouder Peter de Pater, 2 Britse Polar Bears militairen, jeugdleden van waterpolovereniging Polars Bears en vertegenwoordigers van NS en ProRail.
Met het nieuwe stationsplein verdwijnt de aloude Badweg. Wethouder de Pater: “Het is nu nog lastig voor te stellen maar over een paar jaar komen op deze plek dagelijks tienduizenden reizigers. Bovendien vormt het Polar Bearsplein een schakel tussen de Enka-wijk en het Kazerneterrein: het wordt een belangrijke plek voor Ede. Volkomen logisch om het plein te vernoemen naar de militairen die onze gemeente in 1945 bevrijdde.”

Nieuw station Ede-Wageningen

Aannemer EdesPoort is gestart met voorbereidende werkzaamheden. In de komende maanden wordt het werk steeds zichtbaarder; eind dit jaar start bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe spoorse relaishuis (een gebouw waarin kabels voor de treinbeveiliging samenkomen) aan de noordkant van het spoor.
In 2022 beginnen de werkzaamheden voor de bouw van de oostelijke perrontunnel en het stationsgebouw. Eind 2023 kan het nieuwe station in gebruik worden genomen, in 2025 moet de hele stationsomgeving klaar zijn.

Polar Bears

Het nieuwe station komt aan de andere kant van het spoor, er komt dus ook een heel nieuw stationsplein voor het station. Het nieuwe plein is vernoemd naar de Engelse Polar Bear division die de Canadezen geholpen hebben bij de bevrijding van Ede in WOII. Het plein komt op ongeveer de plek waar vroeger het zwembad van de Polar Bears stond, de zwem-en waterpoloclub die vernoemd is naar die Polar Bear division.

Het fietspad dat parallel aan het spoor loopt krijgt de benaming dr. Hartogspad, het gaat dan om het deel vanaf het station tot aan het nog te bouwen viaduct bij de Sysselt. Vanaf het viaduct krijgt het fietspad de naam Sysseltsepad.