Terugblik werkzaamheden zomer 2022

Afgelopen zomer is de stationsomgeving van Ede-Wageningen flink op de schop gegaan. In augustus reden er 24 dagen geen treinen en werd er non-stop gewerkt om grote stappen te kunnen maken. Honderden werknemers van aannemerscombinatie EdesPoort werkten bij soms extreme temperaturen van boven de 30 graden met volharding aan het nieuwe station. We waren erg blij met het geduld van de reizigers en omwonenden in deze periode. En vinden het leuk om te merken dat er zoveel betrokkenheid is bij het project en mensen enthousiast zijn over de vorderingen die gemaakt zijn.

Een paar hoogtepunten uit augustus en september:

Geluidsschermen en slopen perrons

Er zijn geluidsschermen geplaatst bij de Sysselt. De geluidsschermen aan de westkant (tussen het tankstation en de Jumbo) volgen binnenkort. Verder zijn de perrons en het gebouw op het middenperron gesloopt, en zijn er palen geboord ter voorbereiding op de toekomstige perronoverkapping.

Nieuw spoor

Met de nieuwe spoorlayout zijn er minder wissels nodig, waardoor er 21 wissels verwijderd zijn en 11 nieuwe geplaatst. Negen kilometer spoor is gesloopt en bijna acht kilometer nieuw spoor is gebouwd.

Inschuiven tunnel

De 8000 ton zware nieuwe reizigerstunnel is ingeschoven! De nieuwe reizigerstunnel bevat ca. 3200 m3 beton, ca. 500 ton wapeningsstaal en twee spoordekken. Klik hier voor een timelapse van de ‘inschuifoperatie’

Liftschachten en meer

In september zijn de liftschachten geplaatst, is er een put gebouwd voor de hemelwaterafvoer en is de vloer van de toegang van de reizigerstunnel gestort. Daarnaast zijn de wanden van de fietskelder in opbouw en de opbouw van het stationsgebouw is begonnen. Inmiddels zijn de contouren van het stationsgebouw steeds beter zichtbaar.

Wachtruimtes op perrons

De afgelopen weken zijn er wachtruimtes op de perrons geplaatst, zodat reizigers weer droog kunnen wachten op de trein.