Start bouw nieuw dak station Ede-Wageningen

Station Ede-Wageningen ondergaat een grootschalige metamorfose. Dit jaar bouwt aannemerscombinatie EdesPoort (bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen Arnhem) in vier fasen aan het dak van het nieuwe station.

Bijzonder ontwerp

In het weekend van 11 februari is de eerste zichtbare stap en worden speciale ‘kolommen’ op de perronfundering geplaatst. Deze stalen kolommen van 18 meter lengte dragen straks de gehele nieuwe stationsoverkapping. De dakconstructie is erg bijzonder. Het dak bestaat uit een constructie van 23 driehoeken. Elke driehoek bestaat uit drie houten liggers van 27 meter lengte. In zo’n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt. De gelamineerde vuren houten liggers wegen elk 9000 kilo.

De eerste liggers zijn medio januari met speciale transportwagens van ruim 31 meter lang naar de bouwlocatie aan de Akulaan getransporteerd. Op deze locatie bouwt EdesPoort de 23 driehoeken voor, inclusief plafond, dakbedekking en verlichting. In de nacht van vrijdag op zaterdag 11 februari tot en met maandag 13 februari 05:00 uur bevestigt EdesPoort negen van de 20 kolommen op de perronfundering van het nieuwe station.

Lees verder op de website van ProRail