Ontwerp nieuw station onthuld

Met het nieuwe station spelen we in op de toekomstige wensen en behoeften van reizigers en gebruikers van het station. Het aantal reizigers groeit namelijk nog steeds. Zeker met het aantal nieuwe woningen op de Kazerneterreinen en de bedrijvigheid die flink toeneemt in Ede met de vestiging van bijvoorbeeld het Fiets Experience Center en de plannen voor het World Food Center. Een toekomstbestendig station met goede voorzieningen, waarbij alle soorten vervoer naadloos op elkaar aansluiten. In de spits ervaren reizigers straks een snellere doorstroming en kortere overstaptijden. Een divers aanbod aan voorzieningen, toiletvoorzieningen en  wachtruimtes zorgen voor een aangenaam verblijf op het station. Daarnaast is het station straks klaar voor het landelijke programma PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer). Met de uitwerking van dit programma krijgt Ede-Wageningen straks meer verbindingen per uur. Dat is prettig voor de reiziger.

Nieuw ontwerp

Het station staat op een bijzondere plek: aan de rand van de Veluwe op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap diende dan ook als belangrijke inspiratiebron voor de architectuur van de stationskap en de toren. Het nieuwe station kenmerkt zich door veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Er wordt veel gebruik gemaakt van  natuurlijke materialen. Het station verwijst hiermee naar het natuurgebied de Veluwe.

Van veraf is het station al te zien, zonder groots over te komen. Passend bij Ede, de omgeving en de regio. Zo is ook de gekozen beplanting kenmerkend voor de regio. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen.
De toren bij de hoofdentree van het station wordt een echte blikvanger.

Station Ede-Wageningen krijgt een nieuwe entree aan de oostkant van de Albertstunnel, zodat de hoofdentree van het station straks aan de zuidzijde van het spoor ligt (Bennekomse kant).

Reizigers die met de fiets, de bus of de auto naar het station komen gaan er flink op vooruit door duidelijke routing en ruime, nabij de entree gelegen, parkeerplaatsen. De nieuwe P+R garage krijgt ruim 500 parkeerplaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor  zo’n 6.000 fietsen (eerste 24 uur gratis stalling). Aan de noordzijde, met directe toegang naar perron 1 (Valleilijn/Sprinter naar Arnhem), komt ook een fietsenstalling. Deze biedt plaats aan ongeveer 1.800 fietsen.

Hoofdentree

Het bus- en taxiplein bevindt zich direct voor de hoofdentree. Er komen perrons voor de bussen en standplaatsen voor taxi’s. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het nieuwe station is er ruimte om reizigers in of uit te laten stappen. Een ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het gewenste perron. Alle perrons zijn zowel per (rol-) trap als met de lift te bereiken.

Het station wordt het visitekaartje voor Ede en omstreken. De stationskap zorgt voor een geheel eigen sfeer op het perron en biedt het geheel een bijzonder aanzien. De houten kap overdekt een groot deel van de perrons en zorgt voor zowel beschutting als voor prettig daglicht. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk. We bouwen bovendien een extra perron erbij.

Voor fietsers en voetgangers komt er een tunnel onder het spoor tussen de Oude Bennekomseweg en de Stationsweg aan de westzijde van het station. Hiermee ontstaat er een goede en veilige noord-zuid verbinding voor langzaam verkeer. Ook is vanuit deze tunnel het station via trappen bereikbaar. 

Planning

We verwachten eind 2018/ begin 2019 met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Tijdens de bouw blijft het huidige station volledig in bedrijf. Het nieuwe station Ede-Wageningen is eind 2021 klaar.

Wat vindt u?

Als projectteam Spoorzone, het samenwerkingsverband van de gemeente Ede, NS Stations en ProRail, zijn we benieuwd naar uw mening. Daarom organiseert het projectteam op dinsdag 31 mei en op woensdag 8 juni informatiemarkten in de Frisokazerne bij het Akoesticum. 

Op dinsdag 31 mei zijn er twee informatiemarkten. U bent welkom tussen 15.30 en 17.30 en tussen 19.00 en 21.00 uur. Op woensdag 8 juni kunt u terecht op de informatiemarkt tussen 19.00 en 21.00 uur. 

Na de zomer start de procedure om het bestemmingsplan voor de aanpassing van het station en de directe omgeving. Het ontwerp met de reactienota is een bijlage bij het bestemmingsplan.

-